Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πρόταση επαναφοράς του 10 ως βάση για ΑΕΙ.

Την επαναφορά του βαθμολογικού ορίου του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου 2013 μελετά η ηγεσία του υπ. Παιδείας. Πρόκειται για απόφαση, η οποία θα συνδυαστεί με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, σχολών ακόμη και ολόκληρων πανεπιστημίων και ΤΕΙ - το σχέδιο «Αθηνά» όπως ονομάζεται. Επίσης, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων με το προφίλ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αίτημα της επαναφοράς της βάσης του 10 έθεσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στη συνάντηση που είχαν χθες για....
το σχέδιο «Αθηνά». «Το εξετάζουμε» ήταν η απάντηση του υπουργού, ο οποίος έκανε ένα ακόμη... βήμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε με την ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. «Σκεφτείτε την επαναφορά της βάσης», τους πρότεινε ο κ. Αρβανιτόπουλος, θέτοντας πλέον ευθέως στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα.
Το θέμα της επαναφοράς της βάσης είχε ανοίξει ο κ. Αρβανιτόπουλος στα τέλη Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων 29.009 υποψήφιοι (το 34,7% του συνόλου) εισήχθησαν σε 83 τμήματα ΤΕΙ και σε 8 πανεπιστημιακά με λιγότερα από 10.000 μόρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόθεση του υπουργείου είναι το θέμα να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό ώστε (εάν τελικά προκριθεί) να συμπεριληφθεί στο πακέτο αλλαγών στο Λύκειο και την Τεχνολογική Εκπαίδευση και η ρύθμιση να συνδυαστεί με το νέο μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι της τρέχουσας σχολικής χρονιάς μετά την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά».
Το βαθμολογικό όριο του 10 (ή των 10.000 μορίων) θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και εφαρμόστηκε από το 2010. Μία από τις επιπτώσεις του ήταν η ύπαρξη κενών θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω έλλειψης του αναγκαίου αριθμού υποψηφίων με βαθμό πάνω από το όριο. Την τετραετία 2006-2009 έμειναν 68.000 κενές θέσεις, η συντριπτική πλειονότητα σε περιφερειακά ΤΕΙ. Τέλος, στη συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός ανέφερε ότι η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ ανέθεσε τη δημιουργία -από πόρους της τεχνικής βοήθειας- ενός συστήματος αποτύπωσης των διάσπαρτων δεδομένων για όλα τα ΑΕΙ. Η μελέτη δεν αφορά το σχέδιο «Αθηνά».
 Του Αποστολου Λακασα από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου