Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κατά 50% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στη διετία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά «οι δυσχέρειες με τα κοινωνικά κονδύλια» που δεν αξιοποιήθηκαν σωστά «εμφανίζονταν και πριν από το 2010» και δεν ευθύνεται η τρόικα γι’ αυτό, δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Λάντλο Αντόρ, στο περιθώριο της «2ης ετήσιας συνέλευσης ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες με ομιλίες του....
προέδρου της Κομισιόν, Χ. Μ. Μπαρόζο, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπέι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν για τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Αντόρ έδωσε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις κοινωνικές επενδύσεις, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Στρατηγικής 2020». Εντονη κριτική διατυπώνεται επίσης προς την Κομισιόν για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση των υψηλών ρυθμών φτώχειας (χαρακτηριστικές, την πρώτη ημέρα της συνέλευσης, οι βολές του κ. Κόνι Ρόιτερ, προέδρου της Social Platform, αλλά και της υπουργού Εργασίας της Κύπρου, Σ. Χαραλάμπους, για τις επιπτώσεις από τις πολιτικές της τρόικας).
«Η κρίση έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και μεταξύ των κρατών-μελών. Η ανεργία, η φτώχεια και ο αποκλεισμός εξακολουθούν να είναι σε άνοδο. Τα άτομα που βρίσκονται υπό το φάσμα της φτώχειας γίνονται όλο και φτωχότερα σε πολλές χώρες - ειδικά εκεί όπου ο συνολικός κίνδυνος της φτώχειας είναι υψηλός. Και όσοι είναι ήδη σε ευάλωτη κατάσταση έχουν πληγεί περισσότερο. Το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν οικονομική δυσχέρεια στα νοικοκυριά τους είναι το υψηλότερο όλων των εποχών. Από το 2009 έως το 2011, το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού μειώθηκε, στα δύο από τα τρία κράτη- μέλη. Οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσουν ένταση στην αλληλεγγύη, καθώς επίσης και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε από τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Αντόρ, ανακοινώνοντας το «Κοινωνικό Πακέτο Επενδύσεων για την ανάπτυξη και το Ταμείο Συνοχής», το οποίο θα παρουσιάσει η Επιτροπή το προσεχές έτος, παρεμβαίνοντας πιο συστηματικά στις κοινωνικές πολιτικές των κρατών-μελών.
Το Κοινωνικό Πακέτο Επενδύσεων θα παρέχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους πρόνοιας και αλλαγές στη «συμβατική κοινωνική προστασία». Τα κύρια θέματα του Κοινωνικού Πακέτου Επενδύσεων είναι τα εξής:
– Βιώσιμη και επαρκής κοινωνική πολιτική βάσει και των προϋπολογισμών που θα στοχεύουν στην υψηλότερη απόδοση από κοινωνική και οικονομική άποψη.
– Υπηρεσίες που βελτιώνουν το ανθρώπινο κεφάλαιο και παρέχουν υποστήριξη σε αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, με διατήρηση αποτελεσματικών δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.
– Ισχυρότεροι δεσμοί ανάμεσα στην κοινωνική βοήθεια και τα μέτρα ενεργοποίησης - χάρη σε πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και ένα «one stop shop».
– Επένδυση σε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες της παιδικής ηλικίας, για τους νέους και τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία, στη μητρότητα.
– Κοινωνικές καινοτομίες και τρόπους για την καλύτερη δυνατή χρήση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., και ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Προτείνεται διάθεση τουλάχιστον του 25% των πόρων της πολιτικής συνοχής για το Κοινωνικό Ταμείο, αλλά και η κατανομή του 20% των κοινωνικών πόρων του Ταμείου σε κάθε κράτος-μέλος για σχέδια όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας.
 Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες Χριστινας Κοψινη από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου