Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Επιπλέον φόρος 22% για λιγότερες αποδείξεις.

Πρόσθετο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις εντός του τρέχοντος έτους.
Η νέα διάταξη «κρύβει» παγίδες, καθώς στις αποδείξεις δεν θα «μετράνε» πλέον αυτές που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τα κοινόχρηστα
Ο φόρος θα φτάνει στο 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν, έναντι 10% που ισχύει για τη χρήση του 2012. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Με την ίδια τροπολογία εκπίπτουν από τα.....
ακαθάριστα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία, διορθώνεται η «γκάφα» του υπουργείου με την οποία έδινε το «πράσινο φως» σε ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ να μην εκδίδουν αποδείξεις και διευκρινίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας αφορά ακίνητα που αγοράζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Πιο αναλυτικά, στις ρυθμίσεις της τροπολογίας προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η επιβολή έξτρα φόρου 22% για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
«Παγίδες»
Η νέα διάταξη «κρύβει» παγίδες, καθώς στις αποδείξεις δεν θα «μετράνε» πλέον αυτές που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, οι οποίες αναγνωρίζονταν μέχρι και το 2012 και αποτελούν μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών. Επίσης δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.
  • Οι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και εντός της ΕΕ ( μέχρι σήμερα περνούν μόνο οι «ελληνικές» αποδείξεις), αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος.
  • Το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 10.500 ευρώ.
  • Αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
Κώστας Τσαχάκης από ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου